זכיינות היא שיטה לפיה רשת ״מזכה״ (נותנת זכות), עסק להשתמש בסימני היכר של הרשת, במוצריה ובשיטותיה השיווקיות והעסקיות. קניית זכיינות היא למעשה חוזה בין רשת לבין זכיין פרטי שבבסיסו: מתן מותג עם מוניטין, לצד ידע והכשרה, בתמורה להשקעת הזכיין בעסק שיפתח מכספו האישי תחת שם המותג ונהליו.

מודלים של זכיינות

חוזה הזכיינות בין הרשת לזכיין תתבצע לרוב באחד משני אופנים:

  1. הפצת מוצרי הרשת – לפי מודל זה, הזכיין מקבל רישיון למכור את מוצרי הרשת תחת שם הרשת. אם כי זו אינה נותנת לזכיין מעטפת לוגיסטית ומקצועית שלמה, ולמעשה הזכיין מנהל את העסק לבדו.
  2. מעטפת עסקית מלאה: על פי המודל, הרשת מספקת את המוצרים לזכיין; תוך שהוא עושה שימוש בשיטות הניהול של הרשת, בתכנית השיווק, ומקבל הדרכה וכדומה.
    משמע, ההבדל המהותי בין מודלי הזכיינות, הוא מידת העצמאות שניתנת לזכיין בניהול העסק. כיום, נפוץ במיוחד מודל הזכיינות השני.

יתרונות קניית זכיינות

לזכיינות מספר יתרונות על פני פתיחת עסק עצמאי לחלוטין. תחילה, חוזה זכיינות מאפשר כניסה לעסק בעל מוניטין קיים, וכן מוצרים שקהל הלקוחות כבר מכיר. בהמשך לכך, לרשת המזכה ישנן שיטות עסקיות ושיווקיות מוכחות שיסייעו להגדיל את סיכויי ההצלחה של העסק.

יתר על כן, הוצאות רבות שנדרשות מעסק עצמאי למעשה ״נחסכות״ מהזכיין, שמרבית מהוצאותיו משולמות ע״י הרשת (עלות הסחורה, מיסים וכו׳).

כיצד לקנות זכיינות?

טרם קניית הזכיינות מומלץ לוודא שהתחום בו אתם מתעניינים אכן כדאי להשקעה שכזו. ישנם תחומים שבהם יש עדיפות לפתיחת עסק עצמאי על פני קניית זכיינות (כמובן שהדבר תלוי תקופה ומצב במשק).

לאחר מכן, יש לבצע ״מחקר שוק״, ולהבין מאיזו רשת תרצו לקנות זכיינות. בהקשר זה, מומלץ לבדוק את כלל החלופות בשוק, משום שיתכן וחבירה לרשת אחת עדיפה על אחרת.

כאשר ישנה הסכמה בין הרשת לזכיין, בנוגע לפרטי החוזה ניתן לחתום עליו. תהליך קניית זכיינות עשוי להיות סבוך אם כי ניתן לשכור את שירותי הייעוץ והליווי של חברת 'אחד על אחד', שמעניקה מעטפת מלאה לעסקים שמעוניינים להתרחב ולצמוח בשיטת הזכיינות.

דילוג לתוכן